Ortheses
Orthesiologie is een techniek voor het ontlasten van drukplekken en het reguleren van de teenstand. Orthesiologie wordt vaak toegepast tussen de tenen met behulp van siliconen. Ortheses worden onder andere gemaakt voor: weke likdoorns (likdoorns tussen de tenen), hamertenen, klauwtenen, likdoorns op de tenen of onder de teenkopjes, beginnende hallux valgus, nog te corrigeren ruiterteen en als vervanging bij een traumavoet, bijvoorbeeld een geamputeerde teen.
Om een goed passende orthese te maken wordt er eerst een voet onderzoek gedaan. Hierbij wordt gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen. Ook worden de schoenen bekeken aan de binnen- en buitenkant.
Een orthese wordt op maat gemaakt van siliconen. De orthese moet 24 uur uitharden en kan dan worden gebruikt.
Bouw het gebruik geleidelijk op. Begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Na 1 tot 2 weken moet de orthese goed zitten.
Bij problemen altijd contact opnemen met de medisch pedicure.
Antidruktechnieken
Antidruktechnieken worden toegepast om een voetklacht te verlichten en/of te verbeteren. Bij
antidruktehnieken kun je aan de meest uiteenlopende materialen denken.
Confectiehulpmiddelen of handwerk met vilt, fleecy web, copeline of een smig.
Hiermee is het mogelijk een nagel, likdoorn of een locatie drukvrij te leggen. Het antidrukmateriaal mag de afwikkeling van de voet niet belemmeren.
Nagelbeugel en/of nagelregulatie
Bij nagelregulatie worden verschillende nagelaandoeningen behandeld, zoals ingroeiende nagels en vormveranderingen van de nagel. Bij ingroeiende teennagels drukt of groeit de teennagel in de nagelwal. Dit is vaak pijnlijk en de kans op ontsteking is groot. Deze techniek corrigeert de ronding van de nagel door beugeltjes op de nagel te bevestigen. De nagel wordt hierdoor uit de nagelwal getild waardoor direct verlichting ontstaan.
Na de behandeling is controle na een paar weken noodzakelijk.
Nagelreparatie en/of nagelprothese
Bij nagelprothese wordt de natuurlijke nagel helemaal of gedeeltelijk door een kunstnagel vervangen. Nagelprotheses worden toegepast ter vervanging van zo goed als ontbrekende nagels, ter correctie van vervormde nagels en ter versterking van verzwakte nagels. Nagelprothese kan ook toegepast worden ter behandeling van versplinterende of geschonden nagels, ter begeleiding bij een groeistoornis, ter behandeling van gespleten en ingroeiende nagels of het verfraaien van een schimmelnagel (mycose). Ook kunnen weggeknipte nagelhoeken opgevuld worden om ingroeien te voorkomen. Nagelprothesetechniek wordt dus niet alleen toegepast ter verfraaiing, maar ook om afwijkende groei te corrigeren.
Alle schimmel (mycose) wordt zoveel mogelijk weggefreesd en de nagel wordt met gel of acryl weer hersteld.