Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque. Perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusa.
Zoeken
 

Diabetische en reumavoet

Diabetische en reumavoet

Voetzorg bij diabetes mellitus
Voor een diabetespatiënt is regelmatige verzorging van de voeten heel belangrijk.
Door diabetes mellitus kan een zekere mate van gevoelloosheid ontstaan waardoor minder tot geen pijn wordt gevoeld. Het dragen van niet goed zittende schoenen geeft vaak geen pijnklachten meer. Er kunnen daardoor ongemerkt wondjes en blaren ontstaan. Zeker in combinatie met een slechte doorbloeding kan dit leiden tot minder goede wondgenezing.

Eelt, kloven en likdoorns en ingroeiende nagels kunnen (onderhuidse) wondjes veroorzaken. De behandeling is er allereerst op gericht om wondjes te voorkomen.

Voetzorg bij reumatische aandoeningen
Reumatische aandoeningen gaan regelmatig gepaard met onstekingen en standafwijkingen van de voeten (ook vaak handen). Door gewrichtsbeperkingen kan het vaak niet mogelijk zijn om zelf de voeten te verzorgen.
Door standafwijkingen van de voeten is de afwikkeling van de voet verstoord waardoor de druk op bepaalde locaties verhoogd is. Eeltplekken kunnen wondjes veroorzaken en verdere infectie tot gevolg hebben.

Hoofddoel is het voorkomen van bovengenoemde complicaties..

De behandeling bestaat uit het knippen van nagels, verwijderen van eelt, likdoorns en ingroeiende nagels en het verzorgen van kloven.

Soms is het noodzakelijk om gebruik te maken van speciale technieken om pijnklachten te voorkomen. Zie Specialistische technieken.