Bij een medisch pedicure kun je niet alleen terecht voor het knippen van nagels en het verzorgen van nagels en nagelomgeving, maar ook voor risicovoeten als diabetische, reumatische, spastische en verouderde voeten.
Een medisch pedicure kan specialistische technieken toepassen zoals nagelregulatie, nagelprothese en orthesiologie.
Voetzorg bij diabetes mellitus
Voor een diabetespatiënt is regelmatige verzorging van de voeten heel belangrijk.
Door diabetes mellitus kan een zekere mate van gevoelloosheid ontstaan waardoor minder tot geen pijn wordt gevoeld. Het dragen van niet goed zittende schoenen geeft vaak geen pijnklachten meer. Er kunnen daardoor ongemerkt wondjes en blaren ontstaan. Zeker in combinatie met een slechte doorbloeding kan dit leiden tot minder goede wondgenezing.
Eelt, kloven en likdoorns en ingroeiende nagels kunnen (onderhuidse) wondjes veroorzaken. De behandeling is er allereerst op gericht om wondjes te voorkomen.
Voetzorg bij reumatische aandoeningen
Reumatische aandoeningen gaan regelmatig gepaard met onstekingen en standafwijkingen van de voeten (ook vaak handen). Door gewrichtsbeperkingen kan het vaak niet mogelijk zijn om zelf de voeten te verzorgen.
Door standafwijkingen van de voeten is de afwikkeling van de voet verstoord waardoor de druk op bepaalde locaties verhoogd is. Eeltplekken kunnen wondjes veroorzaken en verdere infectie tot gevolg hebben.
Hoofddoel is het voorkomen van bovengenoemde complicaties..
De behandeling bestaat uit het knippen van nagels, verwijderen van eelt, likdoorns en ingroeiende nagels en het verzorgen van kloven.
Soms is het noodzakelijk om gebruik te maken van speciale technieken om
pijnklachten te voorkomen. Zie Specialistische technieken.
Voetzorg bij de oudere voet of vaatlijden
Bij het ouder worden wordt de huid steeds dunner. De huid wordt kwetsbaar en kan snel kapot gaan. In combinatie met een slechtere doorbloeding kan wondgenezing vertraagd worden.
Enkele kenmerken van een oudere voet zijn verstijving van gewrichten, artrose, droge schilferige huid, spataderen, koude/warme voeten.
Voorafgaand aan de behandeling wordt de conditie van de voeten geanlyseerd, eventuele klachten geinventariseerd en het behandelplan besproken.
Bij ernstige klachten of specifieke medische aandoeningen wordt doorverwezen naar een arts of podotherapeut.
Voetverzorging bij spasme
Voetafwijkingen komen vaak voor bij spastische voeten. Vaak wordt de voet een spitsvoet en kantelt het enkelgewricht naar buiten, waardoor op de buitenkant van de voet gelopen wordt. Deze groep patienten is aangewezen op orthopedisch schoeisel.
De behandeling begint met een uitgebreid voetonderzoek. De beweeglijkheid van de gewrichten wordt getest, de gevoeligheid of gevoelloosheid in de voeten onderzocht en aandoeningen aan de huid en nagels van de voeten worden beoordeeld.
Orthesiologie is een
techniek voor het ontlasten van drukplekken en het reguleren van de teenstand. Orthesiologie wordt vaak toegepast tussen de tenen met behulp van siliconen. Ortheses worden onder andere gemaakt voor: weke likdoorns (likdoorns tussen de tenen), hamertenen, klauwtenen, likdoorns op de tenen of onder de teenkopjes, beginnende hallux valgus, nog te corrigeren ruiterteen en als vervanging bij een traumavoet, bijvoorbeeld een geamputeerde teen.
Om een goed passende orthese te maken wordt er eerst een voet onderzoek gedaan. Hierbij wordt gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen. Ook worden de schoenen bekeken aan de binnen- en buitenkant.
Een orthese wordt op maat gemaakt van siliconen. De orthese moet 24 uur uitharden en kan dan worden gebruikt.
Bouw het gebruik geleidelijk op. Begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Na 1 tot 2 weken moet de orthese goed zitten.
Bij problemen altijd contact opnemen met de medisch pedicure.
Antidruktechnieken
Antidruktechnieken worden toegepast om een voetklacht te verlichten en/of te verbeteren. Bij
antidruktehnieken kun je aan de meest uiteenlopende materialen denken.
Confectiehulpmiddelen of handwerk met vilt, fleecy web, copeline of een smig.
Hiermee is het mogelijk een nagel, likdoorn of een locatie drukvrij te leggen. Het antidrukmateriaal mag de afwikkeling van de voet niet belemmeren.
Nagelbeugel en/of nagelregulatie
Bij nagelregulatie worden verschillende nagelaandoeningen behandeld, zoals ingroeiende nagels en vormveranderingen van de nagel. Bij ingroeiende teennagels drukt of groeit de teennagel in de nagelwal. Dit is vaak pijnlijk en de kans op ontsteking is groot. Deze techniek corrigeert de ronding van de nagel door beugeltjes op de nagel te bevestigen. De nagel wordt hierdoor uit de nagelwal getild waardoor direct verlichting ontstaan.
Na de behandeling is controle na een paar weken noodzakelijk.
Nagelreparatie en/of nagelprothese
Bij nagelprothese wordt de natuurlijke nagel helemaal of gedeeltelijk door een kunstnagel vervangen. Nagelprotheses worden toegepast ter vervanging van zo goed als ontbrekende nagels, ter correctie van vervormde nagels en ter versterking van verzwakte nagels. Nagelprothese kan ook toegepast worden ter behandeling van versplinterende of geschonden nagels, ter begeleiding bij een groeistoornis, ter behandeling van gespleten en ingroeiende nagels of het verfraaien van een schimmelnagel (mycose). Ook kunnen weggeknipte nagelhoeken opgevuld worden om ingroeien te voorkomen. Nagelprothesetechniek wordt dus niet alleen toegepast ter verfraaiing, maar ook om afwijkende groei te corrigeren.
Alle schimmel (mycose) wordt zoveel mogelijk weggefreesd en de nagel wordt met gel of acryl weer hersteld.